T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Merkez İlçe Koyunbaba Köyünde Soya Fasülyesi Demonstrasyonu Kuruldu

Yayın Tarihi : 18.05.2018

            İlimiz Merkez ilçe Koyunbaba köyünde Hayvancılık işletmesi bulunan üreticimiz Kenen MARDİN'e ait tarlaya demonstrasyon amaçlı Soya Fasülyesi ekilişi yapıldı. 16 Mayıs 2018 tarihinde ekilişi yapılan Mertsoy ve Traksoy Soya çeşitleri, Edirne ili Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edildi.

            Söz konusu çeşitlerin verim ve kalitelerine yönelik kurulan demonstrasyonumuz hasat süresince ilgili yetiştiricilerce de izlenebilecek olup hasadına yönelik bir tarla günü yapılması planlanmıştır.

            Bilindiği üzere;

           Soya tek yıllık bir baklagil olup, soğuk veya ılık mevsim bitkisi olarak da yetiştirilebilmektedir. Soya bitkisinin besin madde içeriği çiçeklenme başlangıcındaki yonca ile karşılaştırılabilir. Lezzetliliği, küflü olmadığı müddetçe bir problem yaratmamaktadır.Soya, sadece dane veya küspesi için değil aynı zamanda kaba yem olarak da önemli bir yem hammaddesidir. Laktasyondaki süt inekleri ile büyüme dönemindeki düvelere soya kuru otu veya yonca verildiğinde benzer performans göstermektedirler.Soya silajı ortalama %18.3 ham protein, %35 kuru madde, içermekte olup en önemlisi sütteki protein oranına etki  etmesidir.

           Soyanın saf olarak silajı yapılabildiği gibi mısır, sorgum veya sudan otu ile karışık ekilerek de silajı yapılabilir. Soya silajı tek başına verildiğinde inekler için çok lezzetli olmamaktadır. Soya silajı için en uygun dönem, hiç yaprak kaybının olmadığı olgunluk dönemidir.