Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Değişikliği 24 Kasım 2017 tarih ve 30250 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu tebliğde daha önceki tebliğde bulunmayan yetiştirme metodu kodu eklenmiştir.
Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne organik yetiştiricilik için 0, free range (açık dolaşıma erişim) yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3 olacak şekilde sistem tarafından otomatik olarak verilir. (Örnek: 0: Organik yetiştiricilik).
Yetiştirme metodu kodu, A sınıfı yumurtanın etiket bilgilerinde açıklanır. (Örnek: Organik yetiştiricilik için 0TR060000060000-01).
A sınıfı yumurtanın üzerine yumurtlama tarihi de damgalanabilir.
Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan veya perakende olarak satışa arz edilemez.
A Sınıfı Yumurtaların Kalite Kusurlarına Dair Toleranslar
1) 180 adet veya daha fazla sayıdaki yumurtanın kontrolünde kalite özelliklerine dair aşağıda belirtilen toleranslar uygulanır.
a) Paketleme tesisinden sevk öncesinde % 5
b) Pazarlama ve satışın diğer aşamalarında % 7
2) Kontrol edilen yumurta sayısının 180’den daha az olduğu durumlarda kalite kusurlarına dair toleranslar 1 inci maddede belirtilen oranların 2 katı olarak uygulanır.
3) Ekstra taze yumurtalarda hava boşluğu kriterine dair tolerans uygulanmaz.
4) Kalite kusurlarına dair tolerans uygulanabilecek yumurta sayısının belirlenmesinde, hesaplanan sayının tam sayı olmaması durumunda, hesap sonucunda bulunan değerden büyük olan en yakın tam sayı esas alınır.
5) Kalite kusurlarına dair toleranslar çatlak yumurta için uygulanmaz.
Tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 16/4/2018 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uyum sağlamak zorundadır.