Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle çiğ sütün doğrudan son tüketiciye satışına izin verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 27 Nisan 2017'de yayınladığı tebliğ ile çiğ süt satışı otomatik makinelerle veya tek kullanımlık ambalajlarla yapılabilecektir.
Son tüketicinin kullanımına sunulacak çiğ süt, sadece yetkili merciden izin almış, hastalıktan ari hayvancılık işletmelerinden elde edilebilecek. Çiğ sütün son tüketiciye arzı, sağımdan itibaren 24 saat içinde gerçekleştirilecektir.
Son tüketiciye arz edilecek inek veya manda çiğ sütleri Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip, brusellozdan ve sığır tüberkülozundan ari süt sığırı işletmelerinden, koyun veya keçi çiğ sütleri ise Koyun Keçi Brusellozu Hastalığından Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikasına sahip, brusellozdan ari işletmelerden elde edilebilecektir. Çiğ sütün sıcaklığı, sağımdan hemen sonra 4 derecenin altındaki derecelere düşürülecek ve nakil sırasındaki sıcaklığı 4 dereceyi geçemeyecektir.
Çiğ sütün son tüketim süresi, ilk sağımdan itibaren 48 saati geçemeyecek. Çiğ süt satışı için kullanılan ambalajlar, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği hükümlerine uygun olacaktır.
Çiğ sütün arzı sırasında ürünün adı, üretici ya da işleme tesisinin adı, soyadı veya ticari unvanı, adresi ve hayvancılık işletme numarası, sağım tarihi, çiğ sütün son tüketim tarihi belirtilecektir.
En az 1 santimetre olacak şekilde "çiğ süt", "24 saat içinde kullanılmalıdır" ve "kullanmadan önce kaynatınız" ifadeleri ambalaj üzerinde yer alacaktır."0 derece ile 4 derece arasında buzdolabında muhafaza edi̇ni̇z" bilgisi, çiğ sütün arzı için izin belgesi tarihiyle yerel perakendecide çiğ sütün son tüketiciye arzı sırasında perakende kayıt numarası, otomatik satış makineleri için ise işletme kayıt numarası belirtilecektir.
Hazır ambalajlı çiğ sütün etiketinde net miktar bilgisi ve işletme onay numarası bulunacaktır.
Bu tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmeler 31.12.2017 tarihine kadar uyum sağlamak zorundadır.