T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İhracatımız Artarak Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 17.11.2017

          İlimizden dünyanın çeşitli ülkelerine bitkisel ve hayvansal ürün ihracatı yapılmaktadır. Bu İhracat ürünleri daha çok un, ekmek mayası, glikoz şurubu ve şekerli mamuller ile  beyaz peynir, kaşar peyniri mozerella,hellim,örgü,çecil,dil,top peynirleri ile süt ve peynir altı suyu tuzundan   oluşmaktadır.

           Süt hayvancılığı ve süt ürünleri üretimi ilimizin en önemli gelir kaynaklarından biridir. Bugün ilimizin süt ve süt ürünlerimizin kalite ve gıda güvenirliği konusunda ulaştığı seviyeyle yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da ürünlerimiz talep görmektedir. Modern çiftliklerden elde edilen sütün tamamına yakını hijyen ve kalite açısından AB standartlarındadır; ve bu süt ilimizde üretilen sütün %55 ini teşkil etmektedir.

           Sütte ulaşılan bu kaliteye bağlı olarak başta peynir olmak üzere diğer süt ürünlerinde de;AB ve ABD gibi gıda denetimi izlenilirliği konularında deneyimli ülkelerden talepler gelmekte ve işletmeler ile çiftlikler hayvan sağlığı ve gıda güvenirliği konularında denetlenerek ihracatımızın önü açılmaktadır.

               2015 yılında 16 milyon 528 bin dolarlık süt ve süt ürünü ihracatı 2016 yılında 21 milyon 775 bin dolara yükselmiştir.2017 yılının ilk 9 ayında ilimizden 17 milyon 128 bin dolarlık beyaz peynir,kaşar peyniri,mozerella hellim,örgü çecil,dil ve top peynir türleri ile birlikte süt ve peynir altı suyu tozu ihraç edilmiştir.

               İhracat yapılan Ülkeler arasında ABD,Japonya Katar,Suudi Arabistan,Irak,Pakistan,Mısır,Ürdün ve Türkiye Cumhuriyetleri dahil 30 kadar ülke bulunmaktadır.

             Diğer bir ihracat kalemi olan bitkisel ürünlerde ise İlimizden 2017 yılının ilk 10 ayında 1.653 adet bitkisel ürün sağlık sertifikası düzenlenmiştir. Düzenlenen bu bitkisel ürün sağlık sertifikaları ile değişik ülkelere toplam 266.253 ton bitkisel ürün ihraç edilmiştir.

          İlimizde üretilip yurt dışına ihraç edilen bitkisel ürün miktarlarında her yıl artış olmaktadır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bitkisel ürün sağlık sertifikalarının düzenlenmesinde ihracatçı firmalarla değişik zamanlarda toplantılar yapılarak karşılaştıkları sorunların giderilmesi için gerekli tedbirler alınmakta ve her türlü kolaylıklar sağlanmaktadır. Çıkan veya çıkabilecek olan sorunları karşılıklı görüşerek en kısa sürede çözmek için gayret gösterilmektedir.