T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Okul Kantini ve Yemekhanelerine Teknik ve Kişisel Hijyen Eğitimi Verildi

Yayın Tarihi : 31.10.2017

​          30.10.2017 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda Kırklareli İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; Gıda ve Yem Şube Müdürü Taner AKCAKAYA, Veteriner Hekim Gizem KARADAĞ, Veteriner Hekim Şener KARABULUT VE İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Figen BÜLBÜL, İl Sağlık Müdürlüğünden Yusuf ESER  tarafından "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" kapsamında okul kantinlerinde çalışan personele yönelik eğitim çalışması yapılmıştır.

      Yapılan eğitimde öncelikle Bakanlığımızın mevzuatı hakkında bilgi verilmiştir. Ardından gıda hijyeni, gıdalarda bulunması muhtemel tehlikeler, gıdaların bozulması ve bozulma nedenleri, gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmeler, M.E.B.'na bağlı eğitim ve öğretim kurumlarındaki gıda işletmelerine ait özel hijyen gereklilikleri, personel hijyeni, işletme hijyeni, gıda maddelerinin kullanımı, gıda maddelerinin depolama ve muhafazası, gıdaların hazırlanması ve işlenmesi, gıdanın servisi, satışı ve tüketime sunumu konularında bilgilendirme yapılmıştır.

       İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü personelinin de katılımıyla, kişisel hijyen, bireylerin neden olabileceği çapraz bulaşmalar, hijyenin güvenilir gıdaya ve gıda kalitesine etkisi konularından söz etmiştir. El yıkama alışkanlığının önemi ve temizliğin bireylerin sağlığına etkisinden bahsetmiştir.

    Söz konusu eğitim kapsamında okullarda faaliyet gösteren işletmelerin bu yılın sonuna kadar kendilerini bu yönetmeliğe hazır hale getirmeleri gerektiği vurgulanmıştır. Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonuyla il genelinde yapılan hijyen eğitimleriyle yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi okullarımızda faaliyet gösteren işletmelerimiz ile beraber binlerce öğrencimize güvenilir gıdanın sunulması hedeflenmiştir.