T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Maltız Keçisi ve Kıvırcık Koyunu Projeleri Değerlendirildi

Yayın Tarihi : 12.10.2017

​       Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülmekte olan "Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesinin" illimizde uygulanan alt projelerin 2017 yılı Proje Yürütme Kurulu toplantısı 02.10.2017 tarih ve saat 14.00'da Müdürlüğümüz toplantı salonunda Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)  Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Dairesi Teknik Personeli Veysel Serkan GÜNBEY'in Başkanlığında Komisyon Üyeleri olan Halk Elinde Kıvırcık Koyunu Islah Projesinin Lideri Prof. Dr. Alper YILMAZ ile Halk Elinde Maltız Keçisi Islahı Projesinin Lideri Prof. Dr. Alper ÖNENÇ, İl Müdürü Ümit ORTAN ve Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Şerafettin UÇAR, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanları Bülent Oral ile Savaş İNAN ve Projelerin Yürütücüleri ve Teknik Elemanların katılımı ile yapılmıştır.

 

      2017 yılı Proje Yürütme Kurulu toplantısında İlimizle özdeşleşen, coğrafi işareti ve marka değeri olan Kıvırcık Irkı koyunu ile ilimizdeki sürülerde yoğun olarak bulunan Maltız Keçisi ırklarının ıslah edilerek geliştirilmesi ve proje süresi olan 5 yıl boyunca da Kıvırcık Koyunu ile maltız keçisinin saflaştırılması amaçlanmıştır.

    İlimizde Halk Elinde Kıvırcık Koyunu Islah Projesi ilk 5 yılını tamamlamış olup Proje 2. Beş Yılındadır.

     Halk Elinde Maltız Keçisi Projesi İlimiz için yeni bir proje olup 2017 yılında ilk kez sürülerde bulunan hayvanlar kayıt atına alınacak ve destekleme ödemeleri de ilk kez yapılacaktır.

  Projede verim, kalite ve ırkların özelliklerinin akademik personellerin gözetiminde geliştirilmesi dışında ilimiz yetiştiricilerinin ekonomik olarak teşvik edilmesi ve bu ırkların yetiştiriciliğinin devamının sağlanması amacıyla bakanlığımızca projelerde yer alan yetiştiricilerimize özel bir destekleme prim ödemelerinin olacağı ve bu ödemelerin hangi şartlarda yapılacağının bilgisi verilip toplantıda kararlar alınmıştır.

 

2017  Yılı  İçin Proje Kapsamındaki Destekleme Bedelleri :   

           Erkek Materyal (Koç – Teke Başı) 200 TL, Anaç Hayvan ve ilk tartımda yer alan ve doğan her kuzu – oğlak için 40 TL olarak belirlenmiştir.

        

       Elit sürülerde yer alan ve doğuran her koyun – keçi için 70 TL ve ilk tartımda yer alan ve doğan her kuzu – oğlak için 70 TL olarak belirlenmiştir.

 

    Destekleme bedelleri proje müddeti olan 5 yıl süresince proje kapsamında olan hayvanlar için ödeneceği belirtilmiş olup projeden ayrılmak isteyenler için alınan destekleme bedellerinin Bakanlığımıza iade edileceği kararı alınmıştır.