T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fasulye Patozu İle İşçilik Azaldı

Yayın Tarihi : 12.10.2017

           İl Müdürlüğümüzce hazırlanan proje kapsamında İl Özel İdaresi kaynakları ile 1(bir) adet fasulye patozu ilimiz tarımına kazandırılmıştır.

      Alınan makine ile fasulye üreticilerinin teknolojik yeniliklerle tanışması, üretimdeki işçiliğin azaltılması, üreticilerin geniş alanlarda fasulye üretimine geçişi sağlanarak İl ve Ülke ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmiştir.

          Bu kapsamda 06.10.2017 tarihinde saat 14:00'de Merkeze bağlı Armağan Köyü üreticilerinden Bülent ÖZKAYA'ya ait fasulye tarlasında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları ve üreticilerin katılımıyla fasulye ürününün harman işlemi gerçekleştirilmiştir.

      İlimizde fasulye ekilişinin yoğunlaştığı Balkan köylerimizde Armağan barajı sayesinde 4000da alan sulanabilir vaziyettedir. Kuru fasulye tarımı Armağan Köyü ve komşu köylerde uzun yıllardır yapılmaktadır. Kuru fasulye insan beslenmesinde önemli bir protein kaynağıdır. Kuru fasulye bölgemizin ana ürünü olan buğdaya önemli bir ön bitkidir. Zira fasulyeden sonra ekilen buğdayda %20'ye varan verim artışı sağlanmaktadır. Fasulye tarımının birim alandan sağladığı gelir alternatif ürünlerin 2 katına eşdeğerdir.

       Traktöre bağlı olarak çalışan fasulye patozu 1 saatte 4-5 da fasulyeyi harmanlayabilmektedir. Ayrıca harmandan sonra hiçbir işlem yapmadan ürün direk olarak pazara sunulabilmektedir. Makine ayrıca nohut ve mercimek ürünlerinin de harman işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

         Proje ile alınan makine fasulye ve nohut tarımının ilerlemesinin önündeki sorunları aşacak ve üreticilerimizin gelirlerini artırmasına katkı sağlayacaktır.