T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su Ürünleri Avcılığında Genel Av Yasakları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 4.10.2017

​          4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2016/35) 1/9/2016 – 31/8/2020 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanmak üzere bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar göz önüne alınarak su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasakları düzenlemektedir. Bu Tebliğ kapsamında İlimizde faaliyette bulunan balıkçılarımızın uyması gereken bazı kuralları hatırlatmakta fayda görülmüştür.  

Ortasu Trolüne İlişkin Yasaklar:

       Karadeniz'de her türlü trol avcılığının yasak olduğu yerde ortasu trolü ile su ürünleri avcılığı yasaktır.

        Ortasu trolü, kullanımına izin verilen yer ve zamanlarda sadece çift gemi ile çekilebilir.

      Ortasu trolü avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden Ek-2'de yer alan avcılık "İzin Belgesi"nin alınması zorunludur.

     Karadeniz'de ortasu trolünün 24 metreden daha sığ sularda çekilmesi ve 15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında su ürünleri istihsalinde kullanılması yasaktır. Ancak Karadeniz'de 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında Samsun İli, Yakakent İlçesi, Çayağzı Burnu (41°41.040'N - 35°25.193'E) ile Ordu İli Ünye İlçesi Taşkana Burnu (41°08.725'N - 37°17.531'E) arasında ortasu trolü ile çaça balığı avcılığı serbesttir.

    Ortasu trolü avcılığı yapan balıkçı gemilerinde bu faaliyetleri sırasında dip trolü ağı, kapıları ile barbunya, tekir, kalkan, mezgit gibi dip balıkları bulundurulamaz.

Çevirme Ağlarına İlişkin Yasaklar

    15 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ağları ile su ürünleri istihsali yasaktır.

    Ağ derinliği 164 metreden (90 kulaç) daha fazla olan gırgır ağlarının kullanımı yasaktır.

   Karasularımızda; gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.

   Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl ve İlçe Müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir av sezonu geçerli olan, Ek-3'de yer alan "Ağ Ölçüm Belgesinin" alınması zorunludur.

Alamana Ağları İle İlgili Hususlar

    Alamana ağları ile 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır.

    Gırgır ağlarının kullanımının yasak, Alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde, 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

Hamsi, Sardalya ve İstavrit Avcılığı

     Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden Ek-2'de yer alan avcılık "İzin Belgesi"nin alınması zorunludur.

    Karadeniz'de gırgır ile hamsi avcılığı 15:00 – 09:00 saatleri arasında yapılır.

     Gırgır ağları, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz.

Deniz ve İçsularla İlgili Diğer Genel Hükümler

     Denizlerden ve içsulardan avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin, karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere, toptan satış merkezi, su ürünleri hali, soğuk hava deposu ve işleme tesisine naklinde Ek-8'de yer alan "Nakil Belgesi"nin alınması zorunludur.

 50 kg ve daha az miktardaki su ürünleri için nakil belgesi aranmaz.

       Nakil belgelerinin geçerlilik süresi, belge üzerinde belirtilen nakil saatinden başlamak üzere 24 saattir.

    Gemiler için verilen ruhsat tezkeresine ait ruhsat numarasının plaka olarak gemiye yazılması ve görülebilecek şekilde bulundurulması zorunludur.

Kamuoyuna önemle duyurulur.