Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar
Yayın Tarihi : 21.08.2017
- Dini ölçülere uygun olmalı.
- Kurban kesilecek hayvan besili, sağlıklı, düzgün ve vücut azaları tam olmalı.
- Kötürüm derecesinde hasta, zayıf, düşkün ve bazı azaları eksik örneğin bir veya iki gözü kör, boynuzları veya kulakları kökünden kesilmiş, dişlerinin çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş hayvanlar olmamalı.
- Sığır cinsi hayvanlar 2 (iki) yaşını doldurmuş olmalı veya 1. kalıcı dişleri (kapak açma) çıkmış olmalı.
- Koyun ve keçi cinsi hayvanlar 1(bir) yaşını doldurmuş olmalı veya daha küçük yaşta ise semizlik ve gösteriş olarak 1 (bir) yaşındakiler kadar olmalı.
- Kurban kesilecek hayvan gebe olmamalı.
- Kurban satış yerlerinde sığır cinsi hayvanlar da; kulaklarında küp olalar, kimlikleri veya pasaportları bulunanlar ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş hayvanlar tercih edilmeli.
- Kurban satış yerlerinde; koyun ve keçi türü hayvanlar için de kulağında küpesi olan, menşei belli olan, nakil belgeleri bulunan ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş olanlar tercih edilmeli.
- Kurbanlık olarak öncelikle erkek hayvanlar tercih edilmeli.
KURBAN KESİM YERLERİ
- Şehir merkezlerinde kesimhane ve kurban komisyonunun belirlediği yerlerde kesilmeli.
- Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmemeli.
- Köylerde veya belirlenmiş kesim yeri olmayan yerlerde; kurbana ızdırap vermeden ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmeli.
- Kurban kesildikten sonra iç organlar, atıklar ve kanlar; cadde, sokak, bahçe ve park gibi alanlara bırakılmamalı, evcil hayvanlara verilmemeli, gömülerek imha edilmeli.