T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Yayın Tarihi : 21.08.2017


  • Dini ölçülere uygun olmalı.
  • Kurban kesilecek hayvan besili, sağlıklı, düzgün ve vücut azaları tam olmalı.
  • Kötürüm derecesinde hasta, zayıf, düşkün ve bazı azaları eksik  örneğin bir veya iki gözü kör, boynuzları veya kulakları kökünden kesilmiş, dişlerinin çoğu dökülmüş, kuyruğu veya memesi kesilmiş hayvanlar olmamalı.
  • Sığır cinsi hayvanlar 2 (iki) yaşını doldurmuş olmalı veya 1. kalıcı dişleri (kapak açma) çıkmış olmalı.
  • Koyun ve keçi cinsi hayvanlar 1(bir) yaşını doldurmuş olmalı veya daha küçük yaşta ise semizlik ve gösteriş olarak 1 (bir) yaşındakiler kadar olmalı.
  • Kurban kesilecek hayvan gebe olmamalı.
  • Kurban satış yerlerinde sığır cinsi hayvanlar da; kulaklarında küp olalar,   kimlikleri veya pasaportları bulunanlar ve  veteriner hekim kontrolünden geçmiş hayvanlar tercih edilmeli.
  • Kurban satış yerlerinde; koyun ve keçi türü hayvanlar için de kulağında küpesi olan, menşei belli olan, nakil belgeleri bulunan ve veteriner hekim kontrolünden geçmiş olanlar tercih edilmeli.
  • Kurbanlık olarak öncelikle erkek hayvanlar tercih edilmeli.

 

KURBAN KESİM YERLERİ

  • Şehir merkezlerinde kesimhane ve kurban komisyonunun belirlediği yerlerde kesilmeli.
  • Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurban kesilmemeli.
  • Köylerde veya belirlenmiş kesim yeri olmayan yerlerde;  kurbana   ızdırap vermeden ve   çevreye zarar vermeyecek şekilde kesilmeli.
  • Kurban kesildikten sonra   iç organlar, atıklar ve kanlar; cadde, sokak, bahçe ve park gibi alanlara bırakılmamalı, evcil hayvanlara verilmemeli, gömülerek imha edilmeli.