T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaz Geliyor; Gıda Zehirlenmelerine Dikkat!

Yayın Tarihi : 16.06.2017

​          Yaz aylarında sıcak havaların başlaması ile birlikte gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremeye başlaması ve uygun şartlarda muhafaza edilmeyen gıdalar, gıda zehirlenmesi riskini artırmaktadır.

Gıdanın henüz çiğ olduğu dönemde hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uyulması gıda zehirlenmesi riskini azaltır.

Zehirlenme Vakaları Yazın Artıyor! Gıda zehirlenmesini önlemek bizim elimizde..

Gıda zehirlenmelerini önlemek için;

  • Gıdalar yeterince pişirilmeli ve gıdanın bütün bölümlerinin en az 70 santigrat dereceye ulaşması sağlanmalıdır.
  • Pişmiş gıdalar zaman geçirilmeden tüketilmelidir. Çünkü mikroorganizmalar oda sıcaklığında çok çabuk çoğalma imkanı bulurlar.
  • Şayet pişmiş gıdalar hemen tüketilmeyecekse bu gıdalar uygun ısı ortamında (60 C° üzeri veya 10 C° altı) muhafaza edilmelidir.
  • Çözünmüş gıdalar asla yeniden dondurulmamalıdır.
  • Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar birbirinden uzakta tutulmalıdır. Güvenle pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az dahi temas ettiğinde mikroorganizmalar pişmiş gıdaya bulaşabilir. Örneğin çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası yıkanmadan pişmiş tavuğun parçalanmasında kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Meyve ve sebzeler bol ve temiz suyla güzelce yıkanmalı, el ve kişisel hijyene özen gösterilmelidir.
  • Gıdanın hazırlandığı ve depolandığı tüm mutfak alanları temiz tutulmalıdır.
  • Gıdalar satın alınırken son tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir. Ayrıca satın alınan ürünlerin ambalajının hasar görmemiş ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir.
  • Gıdalar temizlik malzemelerinden ve tarım ilaçlarından uzak tutulmalıdır.
  • Evlerde yapılan düğün ve benzeri törenlerde, evlerde hazırlanan yiyecek ve içecek ikramlarında, özellikle yaz aylarında sağlıklı bir şekilde hazırlanıp muhafaza edilmesi, çabuk bozulan yiyeceklerin  (tavuk ve et ürünleri, kremalı ürünler, soslar vb.) ikramından kaçınılması, bu tür yiyeceklerin ikramı tercih edilecekse, Bakanlığımıza kaydı olan imalathanelerde hazırlatılarak ikramının sağlanması uygundur.

          Unutulmamalıdır ki; sağlığımızı korumak kolay tedbirlerle mümkündür. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığınızda Alo Gıda 174 Hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz.