T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Süne Zararlısı İçin Parazitoit Salımı Başladı

Yayın Tarihi : 18.05.2017

     İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, henüz kardeşlenme döneminde olan hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline "Kurtboğazı" denilmektedir. Bitkiler geliştikçe bitkilerin yukarı kısmında, başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken beslenerek başakların beyazımsı bir renk almasına, kurumasına ve dolayısı ile başakların dane bağlamasına engel olurlar.  Sünenin bu şekildeki zararına " akbaşak" adı verilmektedir.  Yumurtalardan çıkan süne yavruları danenin süt ve sarı olum dönemindeki buğdayla beslenir. Bu beslenme sonucu danenin özü bozulur. Bu buğdaydan ekmek ve makarna yapılmaz.                                                           

     Kimyasal mücadele yerine kullanılabilecek çevre ve insan sağlığı açısından riskleri en aza indirilmiş yöntemler içerisinde "Biyolojik Mücadele" önemli bir yer tutmaktadır. Biyolojik Mücadele; zararlı, hastalık ve yabancı otların başka canlılar yardımıyla ekonomik zarar seviyesinin altında tutulmasıdır. Yani doğada zararlı olan canlıları tamamen yok etmeden, doğal dengeyi koruyucu, onarıcı ve destekleyici önlemler almak, bir başka deyişle doğada zararlı ve faydalı organizmalar arasındaki dengenin korunmasıdır.

   İl Müdürlüğümüz süne zararlısında biyolojik mücadelenin bilinciyle, bünyesinde üretilen süne parazitoitlerinin (Trissolcus semistriatus) bir kısmının  17.05.2017 tarihinde İl Müdürümüzün katılımıyla Merkez ilçe Karahıdır Mahallesinde salımını gerçekleştirmiştir.