T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırklareli Peyniri Çanakkale’de…

Yayın Tarihi : 10.05.2017

Bakanlığımız öncülüğünde, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde 4-6 Mayıs tarihleri arasında Çanakkale Kolin Otel'de düzenlenen "Ulusal Peynir Çalıştayı"  ve Halk Bahçesinde düzenlenen "Peynir Tadım Etkinlikleri"ne Müdürlüğümüz olarak katılım gerçekleştirdik.

Düzenlenen çalıştayda açılış konuşması yapan Sayın Bakanımız Faruk ÇELİK, süt ve süt ürünlerinin tarım sektöründeki önemine değinmiş olup Ülkemiz genelinde toplam 660 bin ton peynir üretildiğini ifade etmiştir. Konuşmasında üretilen bu peynirlerin 46 bin tonunun ihraç edildiği ve bu ihracattan 150 milyon dolarlık gelir elde edildiğine de değinen Bakanımız, coğrafi işaretleme ve markalaşmanın da önemine vurgu yapmış olup doğru stratejiler ile dünya pazarlarında yer alabileceğimizi ifade etmiştir.

Açılış konuşmaları sonrasında Halk Bahçesi'nde düzenlenen "Peynir Tadım Etkinliği"ne katılan Bakanımız, İl Müdürlüğümüz ve Kırklareli Süt ve Gıda Yatırım A.Ş işbirliği ile açılan standımızı da ziyaret etmiştir.

Ulusal düzeyde katılımın sağlandığı ve yöresel peynirlerimizin yoğun ilgi gördüğü bu etkinlik, yöresel firmalarımızın yeni pazar arayışlarına da katkı sağlamıştır.

Çalıştay, Kolin Otelde 2 gün buyunca 4 farklı grupta gerçekleşmiştir. Gruplarda; sektörün temel sorunlarının tespit edilmesi, bunlara çözüm önerilerinin getirilmesi, bu çözüm önerileri için uygulanacak Bakanlık Strateji ve Eylem Planlarının hazırlanması, markalaşma, pazarlama, coğrafi işaret konuları hakkında uygulanan politika ve desteklemelerdeki eksiklikler veya geliştirilebilecek yeni politikalar, peynir üretme teknolojisiyle ilgili sorunlar, peynir kalitesiyle, standartlarıyla ilgili sorunlar ele alınmıştır.

Çalıştay; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesinde yapılan çalışma gruplarının değerlendirme sunumları ile sona ermiştir.

4-6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen bu Çalıştaya İl Müdürümüz Ümit ORTAN, Gıda ve Yem Şube Müdür V. Taner AKÇAKAYA, Veteriner Hekim Selin ÇEKEN, Gıda Mühendisi Umut YOLDAŞ, Kırklareli Süt ve Gıda A.Ş adına Memiş UÇAR, Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali DERMENCİ, sektör temsilcilerinden Alkan Peynirciliğin sahibi Cemalettin ALKAN ve Dere Tavukçuluğun sahibi Mehmet SAĞ katılım sağlamıştır.