DEĞERLİ ÇİFTÇİLERİMİZ,
Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte son yıllarda anız yakımında da artışlar görülmektedir. Yanlış bir alışkanlıkla çiftçilerimiz tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakmaktadır.
Biçerdöver sürücülerinin kısa zamanda daha geniş alan hasat etmek amacıyla genelde ürün saplarını yüksekten biçmeleri neticesinde toprak sathında fazla miktarda bitki sapı kalmakta, bu nedenle iyi tohum yatağı hazırlamak çiftçilerimiz için zor olmakta ve anız yakımı fazlalaşmaktadır.
ANIZ YAKMANIZI NEDEN İSTEMİYORUZ?
Anız Yakarak Yarattığınız Yüksek Sıcaklık ile Toprağın Nemini Yok Etmeyiniz
Bitki artıkları (anız) toprağı erozyona karşı korumak, toprakta buharlaşmayı azaltmak suretiyle verime önemli derecede etkili olmaktadır.
SAP SAMAN ARTIKLARI SU VE RÜZGÂR EROZYONUNA KARŞI ETKİN BİR ÖNLEM OLDUĞUNDAN ANIZ YAKILMAMALIDIR.
Topraktaki Organik Maddeyi Yakarak Yok Etmeyiniz
Anızın toprağa karışmasıyla toprak organik maddece zenginleşmekte, toprağın su tutma kapasitesi artmakta, toprağın sıkışması önemli ölçüde azalmaktadır. Organik madde miktarının azalması veya yok edilmesi topraklarımızı erozyona daha hassas hale getirmektedir.
TOPRAK MİKROORGANİZMALARINDAKİ DENGENİN MUHAFAZASI İÇİN ANIZ YAKMAKTAN KAÇININIZ.
Toprak Mikroorganizmaları Yok Ederek Organik Madde Oluşumunu Engellemeyiniz
Anız yakılması neticesinde toprağın üst ve verimli kısmı zarar görmekte ve mikrobiyolojik aktivitesi gerilemektedir.
Orman Yangınlarına Neden Olarak Ülke Ekonomisine Zarar Vermeyiniz
Yakılan anızlardan çıkan duman hava kirliliğini arttırmakta, yol kenarında yakılan anızlar karayollarında görüş mesafesini kısaltarak trafik kazalarına neden olmaktadır.
Ormana yakın alanlarda yakılan anızlar rüzgarın etkisiyle orman yangınları çıkarmaktadır.
Anız yakılması sonucunda komşu tarlada henüz hasat edilmemiş ürünlere, bağ ve bahçelere zarar vermektedir.
Ülkemiz için maddi, manevi kayıplara neden olan anız yangınları kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemektedir.
Toprakta Yaşayan Diğer Canlıları Yok Ederek Toprak Yapısının Bozulmasına Neden Olmayınız.
Anızların yakılmasıyla ülkemizin tüm ekolojik sistemlerinin bozulmasına, bitki ve hayvan türlerinin nesillerinin azalmasına, doğal kaynakların tahribatına neden olmaktadır.
ÜRÜN VERİMLİLİĞİNİZİN DÜŞMEMESİ VE YARATTIĞI TEHLİKELERDEN KORUNMAK İÇİN ANIZ YAKMAYINIZ.
Anızlı sürüm ve ekimde verimlilik, anız yakılarak yapılan sürüm ve ekime göre daha yüksek olmaktadır.
ANIZ YAKMAMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
- Biçerdöver sürücülerinin ürün saplarını alçaktan kesmelerini isteyiniz.
- Münavebe (ekim nöbeti ) uygulayınız.
- Anızlı tarlaları anız gömücü pulluklarla sürerek anızlarınızı yakmak zorunda kalmayınız. Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için sapları parçalayıcı bir alet kullanarak anızı toprağa karıştırınız.
- Anızların daha çabuk parçalanıp organik maddeye dönüşmesini sağlama amacıyla toprağa Azot Dengeleme Gübresi veriniz.
- Yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızın yakılması yerine İlaçlı Mücadele yapınız.
- Anızlarınızı yaktığınız takdirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, Kabahatler Kanun'unun 32 maddesi ve 2872 sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri gereğince işlemlere maruz kalabileceğinizi unutmayınız.
Değerli Çiftçilerimiz,
Anız yakma konusuna göstereceğiniz duyarlılık ölçüsünde başarıya ulaşılacaktır.
Daha fazla bilgi için İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne Başvurabilirsiniz.